Nije podržan predlog novog zakona o Fondu za zaštitu životne sredine i energetskoj efikasnosti FBiH

Foto: EP

Predlog novog zakona o Fondu za zaštitu životne sredine i energetskoj efikasnosti FBiH nije dobio potrebnu većinu glasova na sednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Za njegovo usvajanje glasalo je 45 poslanika, dok ih je 5 bilo suzdržano, a 25 protiv.

Kao razlog za upućivanje Predloga novog Zakona navedeno je da postojeći nije na celovit način rešio pitanje uspostavljanja i korišćenja ekonomskih instrumenata za okolinu, čime je otežana primena načela integralnog pristupa životnoj sredini, održivom razvoju i načelu zagađivač plaća. Princip zagađivač plaća predstavlja osnov za definisanje finansijskih mehanizama i često se tretira kao model recikliranja novčanih sredstava.

Agregacija prikupljenih sredstava i njihovo namensko korišćenje ključni su faktori ekološke politike, čime se omogućava kreiranje zelenog budžeta za finansiranje projekata i programa koji imaju za cilj zaštitu, očuvanje i unapređenje okoline, navedeno je u obrazloženju Predloga zakona o Fondu za zaštitu životne sredine i energetskoj efikasnosti FBiH.

Predlog Zakona je radila međusektorska radna grupa formirana od predstavnika Federalnog ministarstva ekologije i turizma, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Fonda za zaštitu životne sredine FBiH.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti