Neophodno povezivanje zemalja Jadransko-jonskog regiona

mfa.gov.rs jadransko jonski region

U Beogradu je od 6. do 7. jula 2015. godine održan drugi sastanak Tematsko upravljačke grupe 2, odnosno stuba 2 za povezivanje regiona kome su prisustvovali predstavnici zemalja uključenih u razvoj Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region, Evropske komisije, Ministarstva spoljnih poslova, Kancelarije za evropske integracije, Stalne konferencije gradova i opština.

Na sastanku je doneta odluka o formiranju dve posebne grupe za oblast energetike i oblast transporta, a razmatrani su kriterijumi za odabir mera i projekata za stub 2. Osim toga, bilo je govora i o budućoj dinamici rada Tematsko upravljačke grupe.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Mirjana Filipović izjavila je da je Strategija EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) veoma važna za učvršćivanje veza između zemlja ovog regiona, ali i za unapređenje saradnje sa Evropskom unijom.

Inače, ova Strategija usvojena je u novembru 2014. godine, a podeljena je na četiri stuba – plavi rast (Grčka i Crna Gora), povezivanje regiona (Srbija i Italija), kvalitet životne sredine (Slovenija i Bosna i Hercegovina) i održivi turizam (Hrvatska i Albanija).

Sandra Jovićević

foto: mfa.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti