Neophodni energetski menadžeri za uštedu energije u objektima

energetska efikasnost

U Beogradu je 29. septembra 2015. godine održan skup o energetskoj efikasnosti.

Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Vesna Rodić izjavila je da će od marta 2016. godine u javnim objektima i preduzećima biti angažovano oko 200 energetskih menadžera koji bi trebalo da doprinesu uštedi energije. Kako je istakla, sistemom eneregtskih menadžera koji će kontrolisati primenu mera energetske efikasnosti u javnim objektima biće obuhvaćeno oko 70 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji. Dodala je da svaka firma mora imati obučenog energetskog menadžera, kao i da su energetski savetnici obavezni da jednom u pet godina obavljaju preglede energetske efikasnosti industrijskih objekata, a jednom u deset godina javnih objekata. Takođe je podsetila da je Republika Srbija 2013. godine donela zakon o efikasnom korišćenju energije koji predviđa uvođenje sistema energetskih menadžera u industrijske objekte koji troše preko 2500 tona ekvivalenta nafte, kao i u ustanove koje troše preko 1500 tona ekvivalenta nafte.

Predstavnik HIP Petrohemije gospođa Negica Rajakov izjavila je da ovo preduzeće predstavlja primer dobre prakse kada je reč o sprovođenju mera energetske efikasnosti, kao i da će do kraja sledeće godine, upravo ovim merama, biti postignute uštede od oko 8,5 miliona evra godišnje.

Predstavnik Nemačkog udruženja za decentralizaciju energetske tehnologije gospodin Hans Georg Veisher istakao je da se u Republici Srbiji isplati preduzeti mere energetske efikasnosti zbog oronulih fasada, kao i zastarele tehnologije koja se primenjuje u toplanama i industrijskim objektima. Kako je naveo, u Nemačkoj postoji oko 60 mreža energetske efikasnosti koje spajaju različita preduzeća omogućavajući im da pronađu način za uštedu energije.

Skup o energetskoj efikasnosti organizovala je Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti