Neophodan Lokalni plan upravljanja otpadom za opštinu Berane

cdm.me kompost

Krajem prošle nedelje u opštini Berane u Crnoj Gori održana je panel diskusija na temu „Održivo upravljanje zelenim otpadom – kompostiranje“.

Potpredsednik opštine Berane gospodin Sveto Mitrović ovom prilikom je izjavio da opština Berane u narednom periodu mora izraditi Lokalni plan upravljanja otpadom koji će definisati politiku upravljanja otpadom na lokalnom nivou, a sadržaće i Plan primarne selekcije komunalnog otpada. On je istakao da će se ovim putem smanjiti količina otpada koja se deponuje, kao i povećati zaštita životne sredine.

Izvršni direktor „Eko centra Delfin“ gospođa Ljilja Radunović navela je da projekat ima za cilj informisati i edukovati javnost o procesu održivog upravljanja otpadom kako bi se povećala o značaju očuvanja životne sredine kroz selektivno prikupljanje i odlaganje otpada i valorizaciju biootpada kroz kompostiranje.

Predstavnik misije OEBS-a u Crnoj gori gospodin Ajlin Roberts izjavio je da je potrebno diskutovanje na lokalnom nivou o bitnim temama kaošto je upravljanje otpadom kako bi se izvukli korisni zaključci.

Projekat „Održivo upravljanje zelenim otpadom – kompostiranje“ realizuju „Eko centar Delfin“ i misija OEBS-a u Crnoj Gori. Sa realizacijom se počelo u aprilu 2014. godine, a programom edukacije obuhvaćeno je oko 18 odsto škola u Crnoj Gori.

Sandra Jovićević

foto: cdm.me

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti