(Ne)Održivo upravljanje hranom – Trećina proizvedene hrane u svetu se baci

Foto: Ambasada Švedske/S. Plavšić

U sedmodnevnom onlajn izazovu o zdravoj ishrani Eat Smart Challenge koji u okviru projekta “Hrana sutrašnjice” (Food for Tomorrow) sprovodi Švedski institut učestvovalo je oko sedam stotina ljubitelja zdrave hrane iz 70 zemalja sveta. Svaki četvrti učesnik izazova o zdravoj ishrani je iz Srbije.

O važnosti brige o hrani i održivom razvoju bilo je reči na Razgovorima o pametnoj hrani (Smart Food Talks) koji je ambasada Švedske organizovala u Javnom akvarijumu u Beogradu.

“Važno je da promovišemo ono što jedemo, kako gajimo hranu i na koji način tretiramo hranu koja ostaje. To nije samo za našu dobrobit, to je za dobrobit naše dece. Bitno je da se promeni način razmišljanja i stanje svesti o hrani”, rekao je Juakim Vern, zamenik šefa misije ambasade Švedske u Beogradu. On je dodao da je hrana važan deo kulture Srbije i da mu se ovdašnja hrana veoma dopada.

Foto: Ambasada Švedske/S. Plavšić

Kako način na koji se hranimo i pristupamo hrani utiče na lokalnom i globalnom nivou na svakog pojedinca i kako svako od nas može da učestvuje, neke su od tema na panelu Razgovori o pametnoj hrani.

„Gde god živeli, u bilo kom delu sveta, mi zavisimo od hrane. Zato se ona tiče svih nas, svima je hrana važna. Naša namera je da pokažemo da i male aktivnosti pojedinaca mogu mnogo uticati i izazvati veliku promenu. Hrana je značajna tema, u nekim zemljama postoje ministarstva za hranu“, rekla je Birgita Tennander iz Švedskog insituta.

Ona je dodala da su hrana i održivi razvoj neraskidivo povezani i da je suština da ono što jedemo može promeniti svet i da svaki pojedinac može da učestvuje.

Foto: Ambasada Švedske/S. Plavšić

Upravljanje hranom i način naše ishrane važne su i za pojedinca i za zajednicu. Posledice loše ishrane vodeći su zdravstveni problemi širom sveta, a u mnogim zemljama postoje veliki viškovi hrane. Globalno se baci trećina proizvedene hrane u svetu. Održiva proizvodnja podrazumeva manje pesticida ili organski uzgoj i troši manje vode, čime ne pogoduje samo planeti, već i našem zdravlju.

Ambasada Švedske u saradnji sa Švedskim institutom pre tri godine je pokrenula projekat ”Hrana sutrašnjice”. Od tada su sprovedene brojne aktivnosti, među  kojima je onlajn izazov Hranite se zdravo. Tokom izazova o zdravoj hrani učesnici iz 70 zemalja širili su ideju o tome da brigom o hrani možemo promeniti svet.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti