Nemačka ima uslove za Severni tok 2

1400049039-vice-kancler-germanii-zigmar-gabriel-priznal-oshibKako prenosi www.sputniknews.com, Nemačka će podržati projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ ako on ne bude ugrožavao isporuke gasa u Ukrajinu i u zemlje Istočne Evrope i ako sve bude u skladu sa odredbama zakona, izjavio je novinarima u Berlinu vice-kancelar i ministar ekonomije i energetike Nemačke Zigmar Gabrijel.

„’Severni tok 2‘ treba da bude u skladu sa zakonskim odredbama i ne bi trebalo da ugrozi tranzit gasa kroz Ukrajinu u Istočnu Evropu“, izjavio je nemački ministar. „Stav Berlina o uslovima za podršku projektu gasovoda ’Severni tok 2‘ ostaje nepromenjen“, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva ekonomije Nemačke. „To su stari stavovi koje smo formulisali prošle jeseni. Oni su bili predmet zaključaka Evropskog saveta i tako su formulisani … Sa naše strane, to je bio tadašnji stav koji ostaje na snazi“, izjavila je ona.

Projekat „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dve linije morskog gasovoda od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projekat realizuje zajednička građevinska kompanija „Novi evropski gasovod“. „Gasprom“ će biti vlasnik 51 odsto gasovoda, EON, „Šel“, OMV i BASF po deset odsto, a „Endži“ devet odsto.

Izvor : www.sputniknews.com

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti