Nemačka gradi najveće pasivno naselje na svetu

Heidelberg-Village-Passive-Housing-Complex-1-960x391Prema pisanju portala gradnja.rs, solarno napajano naselje od 162 stambene jedinice biće opremljeno održivim sistemima uključujući vertikalne i krovne bašte.

Po projektu biroa Frey Architekten u Nemačkoj se podiže najveće pasivno naselje na svetu od 6.100 m2 pod imenom Heidelberg Village. Pored funkcionalnosti i kvaliteta života u budućim stanovima, arhitekte su na prvo mesto stavile energetsku efikasnost. Zbog naprednih pasivnih sistema za štednju energije, ovo naselje praktično samo zadovoljava svoje energetske potrebe.

Solarni paneli, geotermalna energija i savremeni ventilacioni sistemi omogućiće naselju visoku energetsku efikasnost. Svaka zgrada će na krovu imati bašte u kojima će stanari moći da uzgajaju povrće, a pored njih tu su i vertitalne zelene površine koje smanjuju osunčanost i doprinose boljem kvalitetu vazduha, piše Inhabitat.

Biro Frey je projektovao Heidelberg Village po pet osnovih principa: ekologija, dostupnost, integracija, inovacija i profitabilnost. Cilj je da se napravi naselje po meri čoveka uz očuvanje životne sredine.

Izvor: gradnja.rs

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti