Nedovoljna iskorišćenost agrobiomase u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

U hotelu Crown Plaza u Beogradu danas je održana konferencija „Biomasa i biogas u Srbiji“.

Direktor Delegacije Nemačke privrede u Srbiji gospodin Martin Knap izjavio je da je biomasa u Srbiji najvažniji deo obnovljivih izvora energije. On je istakao da je najveći potencijal biomase u grejanju objekata ali da se može koristiti i za proizvodnju električne energije, kao i da se poljoprivredna biomasa u Srbiji marginalno koristi.

Predstavnik Delegacije Nemačke privrede u Srbiji gospodin Danilo Šuput istakao je da je stepen iskorišćenosti drvne biomase u Srbiji 66 odsto, odnosno dve trećine potencijala, dok su poljoprivredna biomasa i biogas malo iskorišćeni.

Predstavnik Saveznog ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke gospođa Lena Keler navela je da bi Srbija trebalo da se okrene obnovljivim izvorima energije kako bi se smanjila zavisnost od uvoza energenata. Ona je istakla da su Nemačka dosta oslanja na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a da do 2050. godine ima u planu da smanji postrošnju primarne energije za 50 odsto.

Rukovodilac Grupe za održivo korišćenje prirodnih resursa Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospodin Slobodan Cvetković podsetio je da Republika Srbija ima obavezu da do 2020. godine poveća iskorišćenje energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto. On je dodao da je 2009. godine Srbija koristila 21 odsto ovakve energije.

Na konferenciji je istaknuto i da je potencijal drvne biomase u Srbiji procenjen na 1,5 miliona tona, dok je potencijal agrarne biomase 1,7 miliona tona, kao i da su kompanije iz Nemačke zainteresovane za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti.

Konferenciju je organizovala Delegacija Nemačke privrede u Srbiji.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti