Nastavak ulaganja u energetski sektor Srbije

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić potpisao je juče sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) garancije za kredit u iznosu od 45 miliona evra „Elektroprivredi Srbije“, a u cilju unapređenja zaštite životne sredine. Gospodin Antić je sa predstavnicima ove finansijske institucije potpisao i paket ugovora o zajmu od 15 miliona evra, kao i o donaciji u iznosu od 6,5 miliona evra za potrebe „Elektromreže Srbije“ (EMS) za realizaciju projekta „Transbalkanski koridor“.

On je istakao da se ugovor o kreditu za EPS, čiji je rok otplate 12 godina, uz poček od 5 godina, a za koji je Vlada Srbije dala garancije, odnosi na projekat modernizacije sistema za otpepeljavanje u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ (TENT A). Taj zajam će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani, a rezultat će biti bolji kvalitet vazduha jer će se sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, a projekat će zaštiti od zagađenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište.

Prema njegovim rečima, ugovor o zajmu i donaciji EMS-u zaokružuje drugu sekciju prve faze gradnje projekta „Transbalkanskog koridora“, koja ukupno ima četiri sekcije. Reč je o projektu čija je vrednost približno 30 miliona evra i koji će uz podršku Nemačke biti povoljno finansiran zajmom koji odobrava KfW. On je rekao da se prva sekcija projekta „Transbalkanskog koridora“ radi sopstvenim sredstvima EMS-a, kao i treći segment, pri čemu vrednost sopstvenih sredstava EMS-a koja će biti uložena u pomenuti treći segment iznosi 8 miliona evra.

Vršilac dužnosti direktora EMS-a gospođa Jelena Matejić ponovila je da se danas potpisanim ugovorima predviđa donacija u iznosu od 6,5 miliona evra, kao i zajam u iznosu od 15 miliona evra, a koji su tom Akcionarskom društvu odobreni po izuzetno povoljnim uslovima. Ona je ukazala na to da EMS bez pomenutih novčanih sredstava ne bi mogao sam da finansira „Transbalkanski koridor“ koji je od ogromnog državnog, regionalnog, ali i evropskog značaja. Prema njenim rečima, druga sekcija prve faze podrazumeva podizanje prenosne mreže centralne i zapadne Srbije na 400-kilovoltni naponski nivo, budući da je prenosna mreža naponskog nivoa 220 kilovolti u tim delovima Srbije pri kraju svog životnog veka. Ukupna dužina 400-kilovoltnih dalekovoda planiranih za izgradnju u prvoj fazi projekta „Transbalkanski koridor“ u narednom desetogodišnjem periodu iznosi više od 320 kilometara, od čega je približno 260 kilometara dvostrukih 400-kilovoltnih dalekovoda. Ukupna procenjena budžetska vrednost prve faze gradnje pomenutog projekta iznosi približno 160 miliona evra.

Ambasador Nemačke u Srbiji gospodin Aksel Ditman ocenio je da dana potpisani ugovori imaju veliki značaj za unapređenje u oblasti energetike, ali i da pružaju dodatnu mogućnost korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i ukupnog razvoja, a sve u kontekstu Berlinskog procesa energetskog umrežavanja čitavog regiona. On je istakao da je Nemačka razvojna banka dodelila kredit u iznosu od 15 miliona evra, u čemu je važnu ulogu imala saradnja sa EU, koja je izdvojila grant od 7 miliona evra kao značajan doprinos.

Šef Delegacije EU u Srbiji gospodin Majkl Davenport ukazao je na to da je ugovor za deo Transbalkanskog koridora dobar model saradnje između Vlade Srbije, odnosno Ministarstva rudarstva i energetike, Evropske komisije i drugih izvora finansiranja, što je u ovom slučaju Nemačka razvojna banka. On je podsetio na to da je EU u energetski sektor Srbije već uložila više od 500 miliona evra, uz ocenu da je današnji događaj dobra poruka za nastavak posvećenosti Unije daljoj saradnji.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti