Najstabilnija cena nafte u proteklih 10 godina

Cene sirove nafte koje su zastupljene na svim tržištima još od početka decembra 2016. godine sada se mogu smatrati kao najstabilnijim periodom u proteklih deset godina.

Naime, od početka decembra 2016. godine do sada na snazi su minimalno promenljive cene barela nafte. Prema podacima o promeni vrednosti barela Brent nafte, odnosno nafte na evropskoj berzi, oscilacije zabeležene u protekla gotovo tri meseca ne prelaze 6 dolara.

Najniža cena Brenta iznosila je nešto više od 51 dolar, dok je najveća vrednost od početka decembra iznosila 56 dolara. Slično kretanje je zabeleženo i na američkom tržištu gde WTI nafta, iako nešto jeftinija, ne beleži promene veće od 5 dolara po barelu. Najniža cena barela je od početka decembra bila nešto veća od 49 dolara, dok je najveća zabeležena 21. februara 2017. godine iznosila 54 dolara.

Vremenski raspon takve stabilnosti cena nije zabeležen tačno deset godina. Krajem 2006. godine, odnosno od sredine septembra do kraja decembra, cene nafte nisu oscilirale više od 6 dolara. Tadašnje cene su bile nešto više od današnjih – od 60 do 66 dolara po barelu.

Podsetimo,vrednost sirove nafte stabilizovana je nedugo nakon odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje, a koja je prvenstveno uzrokovala privremeni rast cena koji se zaustavio početkom decembra 2016. godine.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti