Najinovativniji ljudi iz regiona takmičiće se u Senegalu!

Foto: YouTube (screenshot)

Takmičenje u inovacijama „Transformers Roadshow“ održano je u Sarajevu, u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Halal Sajma. Pravo učešće imale su ekipe iz regiona, a 15 projekata, od prijavljenih više od 100, dobilo je priliku da bude predstavljeno u finalu.

Nagrađena su 4 projekta i nagrade je uručila Islamska razvojna banka (IsDB) u saradnji sa Bosanskom međunarodnom bankom.

Kriterijumi za takmičenje bili su inovativnost, primenjivost, praktičnost, održivost, kao i usklađenost sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjinih nacija.

Nagrađeni projekti su: „Genomika za dijagnostifikovanje poremećaja spektra autizma za stvaranje umetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma“; projekat „From Lab Test to Diagnosis“, aplikacija koja će radi analizu nalaza krvi autora; projekat „Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje“, interaktivna platforma za edukaciju učenika osnovnih škola preko interneta. Posebnu nagradu dobio je i projekat „Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okolinu i proizvodnju hrane“.

Prva tri projekta nagrađena su sa po 3000 dolara. Dobili su priliku i za učešće na predstojećem svetskom takmičenju inovacija koje će se održati u Senegalu.

Islamska razvojna banka pokrenula je takmičenje „Transformers Roadshow“ u julu prošle godine kao priliku za pružanje podrške u radu inovatorima i preduzetnicima. Takmičenje je posvećeno pronalascima i novim idejnim rešenjima usmerenim ka zdravijoj budućnosti, kao i pomoći lokalnim zajednicama. Podržano je od strane Fonda za inovacije i tehnologiju u vrednosti od 500 miliona dolara.

Pre Bosne i Hercegovine, domaćini takmičenja bili su KazahstanUzbekistan, Bangladeš, Pakistan i Niger.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti