Nacionalni plan za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill-Mead)

Donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku je prekretnica razvoja energetskog sektora Srbije, kaže državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Zoran Lakićević i dodaje da su neophodne investicije kako bi se obezbedila energetska bezbednost i zaštita životne sredine.

Državni sekretar navodi da je resorno ministarstvo iniciralno prošle godine da se usvoje četiri nova zakona koji predstavljaju preduslov za razvijanje nove energetske politike Srbije.

Donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, prema njegovim rečima, omogućiće energetskom sektoru nove investicije, uz obezbeđivanje energetske sigurnosti i zaštite životne sredine.

,,Realizacijom plana do 2030. godine imaćemo 40 odsto manju emisiju štetnih gasova, kao i 40 odsto veće učešće OIE u proizvodnji električne energije’’, kaže državni sekretar.

Istakao je i da moramo da radimo na izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vetar, kako bismo obezbedili veću energetsku bezbednost i smanjili uvoznu zavisnost, s obzirom na to da trenutno uvozimo ugalj i električnu energiju iz drugih država.

Takođe, ovaj plan predviđa i nove investicije u izgradnji interkonekcija sa susednim zemljama, kako bismo diversifikovali pravce i izvore snabevanja gasom, ali i nove tehnologije, kao što su biogas i vodonik, ističe državni sekretar i dodaje da će one dati dati veliki doprinos stabilnosti energetskog sistema u budućnosti.

Naglasio je da je energetska efikasnost važan stub energetske bezbednosti i da Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da pruža podršku građanima subvencijama u iznosu od 50 odsto za zamenu stolarije, izolacije, kotlova i postavljanje solarnih panela.

Državni sekretar podseća da je prošle godine objavljen prvi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima, na kome je subvencije za zamenu stolarije i izolacije dobilo 4.000 prijavljenih.

,,Ove godine raspisali smo novi javni poziv na kome će više od 25.000 domaćinstava dobiti subvencije u iznosu od 50 odsto za energetsku efikasnost i postavljanje solarnih panela’’, najavio je državni sekretar i dodao je da će na jesen biti raspisan novi javni poziv na kome će 100.000 domaćinstava moći da učestvuje i interesovanje za ove subvencije, naročito za postavljanje solarnih panela, svakodnevno raste.

Državni sekretar je rekao da će građani koji mesečno u proseku plaćaju električnu energiju 3.500 dinara, imati uvećane račune za manje od 200 dinara, i objasnio da je ovo povećanje cene električne energije značajno jer će omogućiti da se finansiraju novi projekti i investicije kojih nije bilo u prethodnom periodu.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti