Načini na koje je priroda dobra za našu psihu

Foto: pixabay

Ne vežbaju se svi mišići u teretani, naročito ne oni mentalni. Dobre vesti su, da bismo se osećali psihički bolje, jedino što treba da uradimo jeste da provedemo neko vreme u prirodi. Bilo da je to šetnja kroz šumu, pored reke ili piknik u parku, provođenje vremena u prirodi ima mnoge pozitivne efekte na ljudsko zdravlje.

  • Provođenje vremena u prirodi pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje  

Mnoge studije ukazuju na to da provođenje vremena napolju može povećati naš osećaj sreće. Studija koju su istraživači sa Standorda sproveli 2015. godine ukazala je na to da prosta šetnja kroz šumu može znatno smanjiti rizik od depresije. Druga studija pokazala je da ljudi koji žive u ruralnim područjima imaju 20% manje šanse da pate od anksioznih poremećaja i čak 40% manje šanse da pate od poremećaja raspoloženja u poređenju sa onima koji žive u gradovima.

  • Šetnja u zelenom prostoru smanjuje osećaj mentalne izmorenosti

Studija sprovedena 2013. godine, objavljena u engleskom Časopisu sportske medicine pokazuje da šetajući pola kilometara kroz park možemo znatno smanjiti osećaj mentalne iscrpljenosti. Naučnici ovu pojavu objašnjavaju time da ljudski mozak ima ograničene sposobnosti da se fokusira a da konstantna buka i zahtevi života u gradu mogu da dovedu do osećaja psihičkog umora. Priroda ima smirujuć efekat na ljudski mozak jer zahteva mnogo manje pažnje od prenatrpanih ulica grada. Dakle, brza šetnja posle ručka kroz park ili botaničku baštu može da nam bude odličan vid relaksacije u periodima povišenog stresa.

  • Gledanje u pejzaže smanjuje psihološku i fizičku bol

Ako živite u urbanom području bez parkova u blizini ne morate da brinete. Možda ćete uspeti da osetite neke pozitivne efekte provođenja vremena u prirodi tako što ćete jednostavno gledati slike pejzaža. Istraživači su otkrili da se pacijenti u bolničkim sobama koje gledaju na zelene prostore oporavljaju brže od ostalih pacijenata. Ovo zapažanje zaintrigiralo je naučnike da izvrše studiju o tome šta se dešava kada pacijenti samo posmatraju slike prirodnih predela i došli su do zaključka da posmatranje slika pejzaža smanjuje osećaj bola i anksioznosti.

  • Posmatranje okeana ili mora smanjuje stres

Ako ste dovoljno srećni da živite blizu mora, provedi neko vreme posmatrajući ga. Studija sprovedena 2016. godine, objavljena u časopisu Zdravlje& prostor, otkrila je da provođenje vremena pored okeana ili mora smanjuje šanse za razvijanje depresivnih i anksioznih stanja. Kao dodatak ovome, treba napomenuti da voda takođe može pozitivno uticati na kreativnost kod ljudi.

Svako od nas ima mogućnost da osnaži svoje mentalne kapacitete. To nekada podrazumeva da se odreknemo nekih navika koje nam štete, a nekada u tome mogu pomoći svakodnevni izbori koje donosimo. Zato izađite iz stana i provedite malo vremena u prirodi. Ne samo da nam to može pružiti momentalno olakšanje već može imati i dugoročne pozitivne efekte na naše mentalno zdravlje.

Milan Zlatanović

Izvor: psychologytoday

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti