Na UNESKO listu rezervata biosfere dodata i „Mura“ u Sloveniji

 

Foto: WWF Adria / Aleksander Koren
Foto: WWF Adria / Aleksander Koren

Godinu   dana   nakon   što   je   „Bačko   Podunavlje“ upisano na UNESKO listu rezervata biosfere, na godišnjoj konferenciji održanoj 25. jula UNESKO je na  listu dodao i rezervat biosfere  „Mura“ u Sloveniji.

Time  je rezervat biosfere u pet zemalja – Evropski Amazon, korak bliže ostvarenju, s obzirom na to da su rezervati   u   Mađarskoj   i   Hrvatskoj   proglašeni   2012.   godine,   dok   se   sada   čeka  i nominacija Austrije.

Do sada je 850 hiljada hektara prirodnih i kulturnih područja uz reke Muru, Dravu i Dunav zaštićeno od strane UNESKO-a, dok će rezervat biosfere koji će se prostirati kroz pet država obuhvatiti  površinu od čak jedan milion hektara.

– Potvrda od strane UNESKO-a je velika prekretnica ka zaštiti najznačajnijeg rečnog područja u srednjoj Evropi. Ovo je početak održivog razvoja područja uz reku Muru i  na tome zasnovanog ekonomskog razvoja lokalnih zajednica. Istovremeno, dat je jasan glas  protivljenja štetnom projektu  izgradnje mini hidroelektrana  na  Muri, čime bi se trajno   narušila   prirodna   bogatstva   ovog   područja,   ali   i   jasna   podrška   posvećenosti lokalnog   stanovništva   da   se   očuva   netaknuta   priroda,   kaže  Arno  Mol,   glavni koordinator projekta Mura-Drava-Dunav u WWF Austrija.

Rezervat biosfere Mura podržalo je 13 opština, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Slovenije i Zavod za zaštitu prirode Republike Slovenije. Novi rezervat prostire se 100 kilometara uz Muru, protežući se od austrijsko-slovenačke granice do granice Slovenije sa Hrvatskom i Mađarskom.

Područje obuhvata najveće slovenačke plavne šume, staništa retkih vrsta ptica orla belorepana i crne rode.   Mura je najznačajnije stanište u Sloveniji za razne vrste riba, poput mladice i kečige, koje zbog slobodnog toka reke koji nije poremećen izgradnjom brana, mogu neometano da se kreću do Dunava.

– Nedavno smo obeležili godinu dana od kada se rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji   pridružio   svetskoj   mreži   u  okviru   programa   „Čovek   i   priroda“. Ovaj   program podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već upravo harmoničan odnos između ljudi i prirode, balans kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja. U okviru rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“, izjavila je Duška Dimović, koordinatorka projekta Mura-Drava-Dunav u Srbiji iz WWF Adria.

Uporedo sa inicijativom o uspostavljanju rezervata biosfere u pet zemalja, u navedenim zemljama se sprovode projekti koje kofinansira Evropska unija, kako bi se ostvarile zajedničke   mere   zaštite   prirode.

Razvijaju   se   aktivnosti   zasnovane   na   principima održivog turizma, kao što je biciklistička tura kroz Evropski Amazon, koja će pratiti tok tri reke –  Mure, Drave i Dunava.

Od 2021. godine zaljubljenici u sport i prirodu moći će biciklom da obiđu kulturne i prirodne vrednosti ovih područja. Istovremeno se sprovodi revitalizacija   reka   radi   uspostavljanje   novih   prirodnih   staništa   i   prostora   za   ljudske aktivnosti.

WWF godinama sarađuje sa partnerima u svih pet država na uspostavljanju prvog na svetu rezervata biosfere kroz pet država, koji će se prostirati od Špilfilda u Austriji do Bačke Palanke u Srbiji. 700 kilometara reka i staništa uz njih biće zaštićeno kroz ovu prekograničnu saradnju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti