Na deponiji Livade proizvodiće se električna energija iz deponijskog biogasa

Foto: pixabay

Deponija doo Podgorica pozvala je zainteresovana lica da se prijave na Javni oglas za davanje koncesija za eksploataciju deponijskog biogasa za proizvodnju električne energije na Deponiji “Livade” u Podgorici, saopšteno je iz Podgorice.

Davanje koncesija, kako su kazali se sprovodi na osnovu javnog nadmetanja na način definisan Zakonom o koncesijama. Cilj javnog nadmetanja je izbor najpovoljnije ponude za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog biogasa, navode iz Glavnog grada. Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje kogeneracionog postrojenja za eksploataciju deponijskog biogasa za proizvodnju električne energije.

Ovo je prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori, a njegovom realizacijom, iz biogasa koji se stvara u sanitarnim kadama, proizvodiće se električna energija. Izgradnjom tog postrojenja valorizovaćemo njegov energetski potencijal i obezbedićemo dodatne prihode u gradski budžet. Implementacija ovog projekta doprineće održivom razvoju, a pre svega promovisanjem prozvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Predviđeno je da elektrana na biogas bude karakteristične snage oko 6.570.000 kw/h po godini, a vrednost planirane investicije iznosi oko 2 miliona evra. Projekat će biti realizovan u formi privatno-javnog partnerstva.

izvor: cdm.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti