Moguća značajna ušteda energije u industriji Beograda

kombeg ctt.bg.ac.rs

U petak 8. aprila 2016. godine u prostorijama Privredne komore Beograda održan je okrugli sto „Mogućnosti za smanjenje troškova energenata u industriji Beograda“.

Sekretar Udruženja industrije gospodin Velimir Radojević izjavio je da bi se trebalo preduzeti konkretnije, dugoročnije i organizovanije mere uz odgovarajuća ulaganja kako bi se postigli vidljivi rezultati kada je reč o uštedi energije. Kako je istakao, ovo je problem koji moraju rešavati sve kompanije jer značajno utiče na poslovanje. Dodao je da najnovija istraživanja pokazuju da 27 odsto ukupne energije u Srbiji troši industrija, a to je rezultat korišćenja zastarelih tehnologija. Naveo je da je procenjeno da bi ovakvi troškovi mogli da se smanje za oko 30 odsto, ali je problem to što domaće kompanije nemaju dovoljno stručnjaka kako bi implementirali energetski menadžment.

Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije gospodin Zoran Mojić istakao je da su obnovljivi izvori energije nezaobilazni kada je reč o uštedi energije, kao i da je ova oblast referentna i za investitore. Naveo je da je zakonska regulativa dobro urađena u odnosu na okruženje, ali je problem nestručnost, nedovoljno znanje, iskustvo i kapacitet onih koji su zaduženi za implementaciju.

Direktor Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu gospodin Branko Dunjić podsetio je da Centar postoji od 2007. godine, a da ima za cilj da pomogne kompanijama da smanje potrošnju sirovina, energije, vode i drugih elemenata koji ulaze u troškove proizvodnje i poslovanja. Kako je istakao, kompanije koje ulaze u sistem efikasnije i sirovinski čistije proizvodnje mogu da ostvare uštede i do 100 hiljada evra bez velikih investicija.

Okrugli sto organizovali su Privredna komora Beograda u saradnji sa Centrom za čistiju proizvodnju Srbije.

Sandra Jovićević

foto: ctt.bg.ac.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti