Moguć sudski spor zbog neizgrađenog solarnog parka u Srbiji

solarna elektrana

Vlada Srbije i američka kompanija „Securem Equity Partners“ potpisale su u septembru 2012.godine sporazum o izgradnji solarnog parka u Srbiji, koji je raskinut u avgustu 2013.godine. Razlog tome, kako tvrde iz kompanije SEP, jeste to što Vlada Republike Srbije nije ispunila svoje obaveze bazirane na pronalasku pogodnog tla za izgradnju solarnog parka.

Planirano je da park ima ukupnu snagu 1000MW, za šta je kompanija tražila 3000 hektara zemljišta. Država je obezbedila čak 30000 hektara i na kompaniji je bilo samo da izabere lokacije od ponuđenih. Međutim, iz kompanije SEP su istakli da je od te ponude samo 135 hektara iz 8 opština teorijski bilo izvodljivo za izgradnju solarnog parka.

Predstavnik kompanije SEP, Alesio Kolusi, tvrdi i da im je Ministarstvo energetike ponudilo i područje oko Kolubare i Kostolca, ali da je tu ponudu u međuvremenu povuklo.

Nakon raskida ugovora kompanija „Securem Equity Partners“ potražuje 40 miliona evra od Ministarstva energetike u vansudskom poravnanju, dok Ministarstvo energetike ističe da je ova kompanija očigledno jedino imala nameru da uđe u sudski postupak, ali ne i nameru da investira u gradnju solarnog parka.

Koordinator sektora za EE i OIE pri Ministarstvu energetike, gospodin Dejan Trifunović, navodi da je Srbija učinila sve kako bi investicija bila realizovana, ali da je strateška odluka kompanije SEP bila da odustane od gradnje solarnog parka. On takođe ističe da posle vođenih konsultativnih sastanaka, na kojima je najavljeno da će firma ući u postupak, ministarstvo nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju da je postupak pokrenut.

Ukoliko u međuvremenu ne dođe do sporazuma obe strane, ovaj slučaj bi trebalo da uđe u sudsku proceduru već 29. januara 2014.godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti