Modernizacija u Kostolcu – put ka čistijoj sredini

modernizacija-put-ka-cistijoj-sredini

U kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“ ove godine počinju sa radom nova postrojenja, koja će zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima omogućiti da se proizvodnja električne energije odvija uz znatna ekološka poboljšanja.

Direktor TE „Kostolac A“ gospodin Nenad Jankov izjavio je za eBraničevo da je za transport pepela i šljake u Termoelektrani „Kostolac A“ primenjena nova tehnologija koja višestruko doprinosi očuvanju životne sredine. On je istakao i da se ove godine očekuje završetak realizacije projekta zamene sistema otpepeljivanja u TE „Kostolac A“. Novi sistem sadrži opremu kojom se pepeo i šljaka nakon prikupljanja iz blokova TE „Kostolac A“ novom tehnologijom, gustom mešavinom pepela i šljake sa vodom u odnosu 1:1, transportuje na deponiju pepela.

Osim nove opreme, u krugu TE „Kostolac A“, izgrađen je i novi pepelovod od TE „Kostolac A“ na deponiju pepela u PK „Ćirikovac“. Projekat je od posebne važnosti za zaštitu životne sredine. Izgradnjom ovog sistema za otpepeljivanje stvaraju se uslovi za trajno zatvaranje sadašnje deponije Srednje kostolačko ostrvo, čime će se rešiti i problem razvejavanja pepela na grad Kostolac i okolna naselja. Na deponiji pepela izgrađena je i dodatna stanica za povraćaj izdvojene vode iz guste mešavine sa deponije pepela u TE „Kostolac A“, koja se ponovo koristi za mešanje s pepelom i šljakom u procesu prikupljanja pepela i šljake umesto vode iz Dunava, što je dodatna korist u očuvanju prirodnih resursa.

Vrednost rekonstrukcije za deo postrojenja u krugu TE „Kostolac A“ iznosi oko 18 miliona evra i ova finansijska sredstva su obezbeđena većim delom iz zajma koji je KfW banka odobrila „Elektroprivredi Srbije“, a manjim delom i učešćem EPS-a. Vrednost cevovoda za transport pepela iz TE „Kostolac A“ na deponiju pepela na PK „Ćirikovac“ i potrebne opreme na samoj deponiji je oko šest miliona evra i ta sredstva je EPS obezbedio iz sopstvenih izvora finansiranja. U rekonstrukciji sistema otpepeljivanja u TE „Kostolac A“ tokom ove godine konzorcijum, koga čine kompanija „Klajd Bergman“ i domaće preduzeće „Goša Montaža“ iz Velike Plane, završavalo je montažu i pripremalo za probni rad opreme u krugu TE „Kostolac A“. Konzorcijum domaćih preduzeća, koji je predvodilo preduzeće „Energotehnika – Južna Bačka” iz Novog Sada, završilo je izgradnju i pustilo u probni rad novi pepelovod od TE „Kostolac A“ do nove lokacije deponovanja pepela na deponiji pepela na kopu „Ćirikovac“.

Trasa cevovoda za transport guste smeše pepela, šljake i vode u približnom masenom odnosu 1:1 kretaće se od kruga termoelektrane na istok, preko Sopotske grede, pored trakastog transportera za dovod uglja u TE „Kostolac A“, do reke Mlave i postojećeg cevovoda iste namene iz TE „Kostolac B“. Dalje trasa ide na jug, istim pravcem kao i pomenuti cevovod, sve do postojeće deponije na prostoru PK „Ćirikovac“, u koju se već istače pepeo i šljaka iz TE „Kostolac B“.

izvor: ebranicevo.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti