Međunarodna nautička delegacija posetila Kucuru (FOTO)

Foto: Facebook/Zeleni Vrbas

Ekološki pokret Vrbasa i Mesna zajednica Kucura juče su na prevodnici u Kucuri dočekali delegaciju IWI (Inland Waretways International) – Međunarodne asocijacije za unutrašnje plovne puteve.

Na čelu delegacije bili su g. Dejvid Edvards Mej, predsednik IWI i Krsta Pašković, predsednik Dunavskog propelera, koji su takođe članovi IWI asocijacije. Uz goste iz SAD, Engleske, Francuske, Holandije i Belgije, bila je i brojna ekipa JVP Vode Vojvodine, staratelja vodotokova u Vojvodini.

Poseta Kucuri deo je sedmodnevne studijske posete u kojoj se respektivni profesionalci, čelnici nautičkih udruženja i specijalizovanih kompanija u Evropi i SAD, upoznaju sa nautičko-turističkim potencijalima Srbije, posebno Dunava i Osnovne kanalske mreže u Vojvodini.

Očekivanja su da se informacije koje se prikupe kroz ovu posetu, prošire evropskim nautičkim centrima, kako bi se pojavio interes za posetu evropskih nautičara našim plovnim putevima, zatim interes za ulaganje u turističku infrastrukturu na našim rekama i kanalima, kao i lobiranje u evropskim fondovima za nepovratna sredstva.

Prilika je iskorišćena za predstavljanje ideje daljeg oplemenjivanja prostora ispod prevodnice na kanalu u Kucuri sa sportsko-rekreativnim sadržajima, izgradnjom međunarodnog kampa za brigu i održavanje vodenih puteva, sa eko-vizitor centrom i još jednim ozbiljnijim pristanom, kojeg bi izgradile Vode Vojvodine.

Foto: Facebook/Zeleni Vrbas

Članovi delegacije su sa zanimanjem poslušali dosadašnja dostignuća aktera iz lokalne zajednice iz sva tri sektora društva, oko realizacije gornje ideje, uz centralnu podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Opštine Vrbas. Domaćini su dobili mnoštvo vrednih sugestija od iskustvom bogatih profesionalaca, na koju stranu da usmerimo naše prioritete, kako bi privukli strane nautičare sa njihovim specifičnim potrebama.

IWI delegaciju činilo je 17 predstavnika iz 7 organizacija iz Evrope i SAD:

– the Chesapeake & Ohio Canal Association (USA),

– the Canal Society of New York State (USA),

– the leading motor yacht builder Linssen Yachts (and their associated hire boat holiday company    Linssen Boating Holidays),

– the Dutch Historical Lock Society,

– the Inland Waterways Association (UK) and the Kennet & Avon Canal Trust,

– publisher Transmanche Publications,

– consultants Transmanche Consultants

Foto: Facebook/Zeleni Vrbas

Ova aktivnost omogućena je realizacijom Projekta „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu“, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti