Broj 19 – oktobar 2020

  Fokus tema: održivi transport

  Ukoliko ste od onih koji brinu o zaštiti prirode i retkih biljnih i životinjskih vrsta – Vas tražimo!

  Pripremili smo za vas novi broj Magazina u kom predstavljamo nove priče, ideje i stavove naših stručnjaka o održivom transportu i promenama koje nas očekuju u budućnosti, a nudimo vam i mogućnost da osvojite vredne nagrade na eko foto-konkursu „Natura 2000 u kadru“  koji je će trajati do 27. novembra.

  Naša je namera da pokažemo važnost očuvanja biodiverziteta u Srbiji, a istovremeno i da prikažemo lepote naše prirode i raznovrsnost pejzaža u okviru mreže Natura 2000. Teme na koje treba da se fokusirate su:  priroda (nacionalni parkovi, prirodne lepote, biljni i životinjski svet, vodni resursi) i održivost ljudskih aktivnosti u zaštićenim područjima, održiva poljoprivreda, održivi turizam i druge komercijalne aktivnosti.

  Fokusirajte se na prirodu i osvojite vredne nagrade u vidu vaučera za opremu:

  I nagrada 60.000 dinara, II nagrada 45.000 dinara i III nagrada 35.000 dinara

  Ovde se možete prijaviti.

  Foto-konkurs zajednički organizuju Energetski portal i EU projekat Natura 2000. Mreža Natura 2000 je mreža zaštićenih područja u svim evropskim zemljama koja ima za cilj da se sačuvaju najvrednije vrste i staništa. Ana Injigo, vođa projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ bila nam je sagovornica za ovaj broj Magazina i razgovor sa njom možete pročitati na stranama 42-46.

  Dok pravite predah u lovu na pravi trenutak za svoju fotografiju, pozivamo vas da pročitate i druge tekstove u broju pred vama. 

  Mađarska je postigla rekordan napredak u unapređenju životne sredine, što je priznato kao veliki uspeh i na svetskom nivou. Odgovori na pitanja kako su napravili takav pomak i koji je to važan zajednički cilj u energetici koji dele Mađarska i Srbija, nalaze se u intervjuu sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom.

  Inspirativan razgovor vodili smo i sa Ivanom Karićem, državnim sekretarom u Ministarstvu zaštite životne sredine, koji u mladim, zainteresovanim i obrazovanim ljudima vidi najveći potencijal Srbije u borbi za očuvanje životne sredine.

  Kako se Ljubljana izborila za svoj „zeleni“ rejting pitali smo Zorana Jankovića, gradonačelnika slovenačke prestonice koja je 2016. godine proglašena Zelenom prestonicom Evrope. Tada su uveli sistem deljenja vozila tzv. car sharing, a u floti za ovaj vid zajedničkog prevoza nalaze se isključivo električni automobili.

  I da ne zaboravimo!

  Ukadrirajte neki važan trenutak u prirodi, očekujemo vaše fotografije – dobro došli!