LIDERI ENERGETSKE EFIKASNOSTI: Vrbas dobio ogromnu donaciju za nove investicije

Foto: vrbas.net

Opštinu Vrbas je u utorak, 11. aprila, posetio ministar za energetiku, Aleksandar Antić. Poseta je organizovana povodom značajnih investicija u oblasti energetske efikasnosti koje je obezbedila republička Vlada, a ministru Antiću je tom prilikom predstavljen rad Opštinske kancelarije za energetski menadžment koja je do sada već realizovala projekte vredne 60 miliona dinara.

Opština Vrbas je lider u primeni energetske efikasnosti u celoj Srbiji – istakao je ministar Antić.

Kako RTV prenosi, razgovarano je o investiciji za energetsku efikasnost od 1.600.000 švajcarskih franaka, koju je obezbedilo Ministarstvo za energetiku, a ministar je obišao i Osnovnu školu „20. oktobar“, gde su u toku radovi na adaptaciji vredni 15 miliona dinara.

– Nastavljamo sa ovakvim aktivnostima u Vrbasu. Deo našeg projekta energetske efikasnosti koji radimo zajedno sa Opštinom i švajcarskom Vladom je dodatno ulaganje u energetsku efikasnost četiri škole i četiri vrtića. Za to smo obezbedili donaciju švajcarske Vlade u iznosu od 1.600.000 franaka, a lokalna samouprava će dati svoj deo. Nastavljamo sa podizanjem energetske efikasnosti u Vrbasu – rekao je Antić.

U Osnovnoj školi „20. oktobar“ koju pohađa 516 učenika, zamenjeni su svi prozori i postavljena je termoizolacija. U naredne dve godine realizovaće se projekti kojima će biti obuhvaćeni javni objekti u Opštini, a prioritet su vrtići i škole.

Članica Privremenog organa Opštine Vrbas i poslanica u Skupštini Srbije Marjana Maraš, istakla je da Kancelarija za energetski menadžment Vrbasa postoji i deluje od 2012. godine i da sve vreme ima odličnu saradnju sa pokrajinskom i republičkom Vladom.

– Želeli smo da se pohvalimo onim po čemu smo lideri u državi, a to je energetski menadžment. Ovo je škola za koju smo dobili sredstva koja su iskorišćena na pravi način i došlo je do uštede kad je reč o utrošku energije više od 40 procenata. – navela je Maraš.

Kancelarija za energetski menadžment obavila je pregled na svim javnim objektima u Vrbasu, a podaci su uneti u jedinstveni informacioni sistem. Plan je da se do 2020. godine troškovi za energiju smanje za 20 do čak 50 procenata.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti