Leskovac se kandiduje za petu fazu rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji

преузимање

Na 20. sednici Gradskog veća Leskovca data je saglasnost JKP „Toplana“ za kandidovanje projekata u okviru programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – peta faza“.

U okviru završne faze pet, Vlada Republike Nemačke daje finansijska sredstva projektima koji imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine, povećanje standarda građana i zamenu postrojenja koja koriste kao pogonsko gorivo fosilno gorivo. „Toplana“ će se u okviru ovog programa kandidovati sa dva programa, zamena glavnog magistralnog toplovoda od Madere do hotela Beograd u dužini od oko 1.200 metara, što bi koštalo oko 700.000 evra, i rekonstrukcija kotlarnice Dubočica gde bi se umesto pogonskog goriva koristio gas, i bio bi povećan kapacitet kotlarinice sa 20 na 30 megavata. Time će kotlarnica biti u mogućnosti da toplotnom energijom snabdeva i nove stambene objekte čija izgradnja je planirana u Dubočici.

Ova investicija u Dubočici koštala bi milion i 300 hiljada evra. JKP „Toplana“ bi se zadužila za 2 miliona evra kod razvojne banke Nemačke, na 15 godina sa grejs periodom od pet godina, sa kamatom oko milion i po na godišnjem nivou, kako bi mogla da realizuje ovaj projekat.

izvor: jugpress.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti