Lajkovac potpisnik memoranduma „Mreža zelene Srbije“

Lajkovac potpisnik memoranduma „Mreža zelene Srbije“Lajkovac je juče postao jedan od potpisnika memoranduma o saradnji i formiranju „Mreža zelene Srbije“. Pored Lajkovca, memorandum su potpisale i opštine Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Osečina, Ruma, Stara Pazova i Čačak, ali i profesori Vladan Zdravković sa Instituta za zelenu ekonomiju Srbije i Petar Hek sa Instituta za primenjeno upravljanje materijalnim tokovima iz Nemačke.

Ovaj sporazum je potpisan u nemačkom gradu Majncu čija vlada finansira projekat. Cilj je uspostaviti javna privatna partnerstva kroz osnivanje „regionalne komunalne zelene ekonomije“, što znači da će opštine iz Srbije uspostaviti partnerstva sa privatnim preduzećima u oblasti obnovljivih izvora energije.

Projekat ima tri faze, a u trećoj će diplomci tehničkih studija iz Srbije imati priliku da završe master studije u Nemačkoj.

Opština Lajkovac se oslanja na otpad sa živinske farme hrvatske kompanije „Vindija“ iz Varaždina, a planiraju proizvodnju biomase u saradnji sa poljoprivrednicima dok se vojvođanske opštine vezuju za vetroparkove, a ostale za solarne panele i biomasu.

Foto: lajkovac.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti