La Catedrala dobila solarno napajanje

abb_stadion

„La Catedral“, čuveni stadion Alehandro Morera Soto (Alejandro Morera Soto) u Kosta Riki postao je prvi stadion u Centralnoj Americi koji električnu energiju dobija iz solarne energije. Projekat je realizovan kroz saradnju ABB-a i regionalne kompanije Enertiva Costa Rica.

Projektovani sistem bi trebalo da generiše 400 000 kWh električne energije godišnje, što će rezultirati uštedom od 148 000 dolara na godišnjem nivou. Upotrebljena su 22 ABB-ova TRIO invertora snage od 5,8kW do 20kW.

ABB-ovi invertori su obabrani zbog kombinacije visokog kvaliteta i performansi koje mogu da odgovore zahtevnim klimatskim uslovima Kostarike (Costa Rica).

Solarna instalacija postavljena je i puštena u rad za nepuna tri meseca. Pre postavljanja konstrukcije za panele i samih panela krov stadiona morao je da bude rekonstruisan, odnosno ojačan. Instalisana snaga od 260kW zadovoljava dnevne potrebe stadiona i u danima kada se održava fudbalski meč.

Do saradnje ABB-a i Enertiva Costa Rica došlo je zbog široke lepeze proizvoda za ovaj tip projekta i iskustva koje ABB ima, izjavio je gospodin Alehandro Brenes (Alejandro Brenes) izvršni direktor Enertiva Costa Rica.

ABB-ova rešenja napajanja i automatizacije primenjena su i na drugim sportskim objektima širom sveta. Na ABB-ovoj listi su i stadion Marakana u Rio de Ženeiru (Rio De Janeiro) gde je ABB uradio kompletan projekat i izvođenje novog sistema napajanja, pokretni krov novog Nacionalnog stadiona u Singapuru za čije zatvaranje odnosno otvaranje je potrebno oko 20 minuta.

Više informacija možete pronaći na sledećem linku.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti elektro energetike i automatizacionih tehnologija koja omogućava komunalnim preduzećima, industriji, transportnim i infrastrukturnim preduzećima i krajnjim korisnicima da poboljšaju svoje performanse uz smanjenje štetnih uticaja na okruženje. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja širom sveta i zapošljava oko 140.000 ljudi.

Svetlana Jovanović

foto: abb.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti