KRUŠEVAC: U septembru početak radova na elektrani na biomasu Building Energy 1

Foto-ilustracija: Pixabay

Za mesec dana počinju građevinski radovi na izgradnji elektrane na biomasu investitora Building Energy 1 iz Kruševca, koji je deo italijanske kompanije Building Energy. Kao primarni energent, elektrana će koristiti drvnu biomasu iz šumarstva i biće direktno povezana na električnu mrežu Elektrodistribucije, kao i mrežu daljinskog grejanja.

Snaga elektrane je 4,8 megavata električne i 20 megavata toplotne energije. Building Energy 1 Kruševac nastala je kao rezultat saradnje kompanija Building Energy iz Milana i Synergy Invest iz Kruševca, kao lokalanog partnera u projektu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Posle potpisivanja ugovora sa Javnim preduzećem Srbijašume, u oktobru prošle godine, čemu je prethodilo i potpisivanje ugovora sa Toplanom, Elektrodistribucijom i Vodovodom, nije bilo pauze već se intenzivno radilo na pripremi dokumentacije.

Osim 24-časovnog snabdevanja energijom, Building Energy će obezbediti direktno 40 do 50 novih radnih mesta i mnogo veći broj indirektno.

Ukupna vrednost investicije je 28 miliona evra, od čega je 80 odsto sredstava italijanskog investitora i 20 odsto kruševačke firme Synergy.

Objekat se nalaziti u industrijskoj zoni, na Jasičkom putu, na površini 60 ari kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata.

Izvor: www.rtk.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti