Krk dobija sistem za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: mzoip.hr

Radovi na projektu izgradnje Sistema prikupljanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda ostrva Krka, počeli su juče u Gradu Krku, a projekat su predstavili ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić i direktor Ponikve voda Frane Mrakovčić.

Ministar Ćorić rekao je da će se izgraditi 85 kilometara kanalizacione mreže i rekonstruisati gotovo 40 kilometara vodovodne mreže. Reč je o velikom i važnom projektu koji se finansira iz EU fondova, uz sufinansiranje Hrvatskih voda, odnosno Ministarstva zaštite životne sredine i energetike. Realizacijom tog projekta, u roku od 27 meseci, poboljšaće se kvalitet života na ostrvu.

Direktor Ponikve voda Frane Mrakovčić objasnio je da će projekat obuhvati radove na izgradnji uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i na proširenju i dogradnji sistema javne odvodnje za šest aglomeracija na Krku (Omišalj, Malinska-Njivice, Krk, Punat, Baška i Klimno- Šilo). Ukupna vrednost projekta je 648,3 miliona kuna, od čega je 369,1 miliona kuna obezbeđeno iz evropskih fondova.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić rekao je da taj projekt počinje nakon što je uspešno rešen dovod vode do svakog domaćinstva i uređen sistem ekološkog upravljanja otpadom na ostrvu. Radovi će trajati do kraja 2020. godine.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti