Kraljevina Danska – primer “zelene” i održive državne strategije u energetici

danskaDanska kraljevina planira da potpuno eliminiše emisiju ugljendioksida u prozvodnji električne i toplotne energije do polovine 21. veka. Do sada 43 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, a plan je da se do 2020. godine 70 odsto energije proizvede na ekološki način, i da do 2050. godine potpuno eliminiše upotrebu uglja, nafte i gasa.

U Danskoj postoji zabrana grejanja na fosilna goriva, a za grejanje se afirmiše proizvodnja toplote u kombinovanoj proizvodnji toplotne i električne energije, tj. kogenerativnim postrojenjima.

Inače, Švedska, Danska i Nemačka zajednički rade na postrojenju priobalnih vetrogeneratora u Baltičkom moru, koje bi trebalo da počne sa radom najkasnije do 2020. godine. Slična vetroelektrana izgrađena je prošle godine u moreuzu Kattegat.

Da bi Danska ispunila zadate ciljeve, neće biti dovoljno da gradi takva postrojenja duž danskih obala, već i u unutrašnjosti zemlje. Tome su se građani protivili zbog buke vetrenjača, narušenog pejzaža i zbog toga što njihove kuće u blizini vetrenjača gube na ceni, pa je država odlučila da im nadoknadi štetu i lokalnom stanovništvu ponudi oko 20 odsto akcija za izgradnju postrojenja kako bi postojao obostrani interes za uspeh investicije.

Planirano je i da električni automobili budu korišćeni za skladištenje energije vetra tako da kada vetra nema akumulatori električnih automobila mogu da vrate električnu energiju u mrežu.

Pored toga, u planu su i toplotne pumpe koje treba da pretvaraju višak energije vetra tokom oluje u toplotu.

Danska elektrodistribucija oslanja se na solarnu energiju i biomasu, ali i na uštedu tako što privreda raste, a potrošnja energije ostaje ista. Za oko 30 godina privreda je porasla za skoro 80 odsto, a potrošnja enerije ostala je skoro ista.

Danska preduzeća dobijaju subvencije ukoliko koriste obnovljive izvore energije i unapređuju energetsku efikasnost.

Od izvoza svojih čistih tehnologija, Danska ulaže zarađena sredstva u nova istraživanja i razvoj alternativnog snabdevanja energijom, čime ulaže i u zapošljavanje što je godišnje u proseku od 6.000 do 8.000 novih radnih mesta.

Kraljevina Danska pomaže i drugim državama sa energetskim i klimatskim problemima i snabdeva ih tehnologijom, od toplotnih pumpi, turbina na vetar, izolacije, termostata i drugog, a poseduje i ekspertizu u tehnologijama za efikasnu upotrebu energije i projekte obnovljivih izvora energije, iza čega najpre stoji institucija “Energistirelsen” zadužena je za prelazak na obnovljive izvore energije u Danskoj.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti