Kotao na biomasu od ljuski semenki suncokreta u uljari u Šidu

suncokretFabrika ulja „Iskon“ iz Šida pokrenula je kotao na biomasu koji je izgradila kompanija „Viktorija Oil“ (Victoria Oil).

Kotao je kapaciteta 16,25MW; kao gorivo koristi ljuske semenki suncokreta i obezbeđuje vodenu paru za kompletnu proizvodnju ulja u fabrici. U sam kotao ugrađen je elektrostatički filter, čime je ispuštanje izduvnih gasova svedeno na minimum, što je značajan pomak u očuvanju životne sredine.

Na osnovu izjave direktora sektora kontrole uljare, gospodina Vladimira Šarca, zaključuje se da je ova uljara pravi primer energetski efikasne fabrike koja ima energetsku uštedu od oko 30 odsto, a pritom radi po ekološkim standardima koristeći obnovljiv izvor energije – biomasu.

U kotao na biomasu kompanija „Viktorija Oil“ uložila je 8,5 miliona evra. Inače, ova uljara dnevno preradi 1.000 tona suncokreta i proizvede 300.000 litara suncokretovog ulja, a svoje proizvode izvozi u 11 evropskih zemalja i CEFTA region, što je čini vodećim izvoznikom suncokretovog ulja.

Kompanija „Viktorija Oil“ članica je „Viktorija grupe“ koja već deset godina ulaže u razvoj kapaciteta fabrika i novu „zelenu“ tehnologiju, time i energetski efikasnu i ekološku proizvodnju, što ne čudi jer je suvlasnik „Viktorija grupe“ Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Pored kotla na biomasu, u ovoj fabrici postoje kapaciteti i za pokretanje proizvodnje biodizela, ali to još nije u planu zbog procene da investicija nije isplativa, rekao je direktor „Viktorija grupe“, gospodin (John Chetcuti).

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti