Drvo na dar: Za zeleni kvart!

  0
  Foto-ilustracija: Pexels

  Svetski dan šuma, drveća i sadnje obežava se 21. marta, sa ciljem podizanja svesti o značaju očuvanja životne sredine.

  Ovaj međunarodni praznik prilika je da se podsetimo koliko je drveće važan deo naših života i koliku mu zahvalnosti dugujemo jer se za nas bori protiv klimatskih promena, daje nam kiseonik i hlad, dom je mnogim vrstama ptica, a dodatno nas nagrađuje lepim ambijentom naročito u gradskim sredinama.

  Vođeni idejom proslave ovog važnog dana, sa ciljem da imamo okruženje na koje ćemo biti ponosni, raspisujemo konkurs „Drvo na dar: Ozelenimo naš grad“, za sve stanare stambenih zgrada na teritoriji Podgorice.

  Konkurs traje do 18. marta, a svi koji su zainteresovani da se prijave, potrebno je da dostave:

  -Ispunjen prijavni formular
  -Fotografije površine za ozelenjavanje koja je zajednička svojina etažnih vlasnika
  -Saglasnost skupštine stanara

  U odnosu na pristigle prijave, biolozi CZIP-a, će obići najpogodnije lokacije i u dogovoru sa stanarima odabrati adekvatne vrste i mesta za sadnju.

  CZIP će donirati ukupno 30 autohtonih sadnica, te će samim tim priliku za ozelenjavanje imati više lokacija/površina.

  Cilj ovog konkursa je da se pomogne da neuređeni zeleni prostori oko zgrada postanu ambijent koji odgovara potrebama stanara i opštem poboljšanju uslova života.

  Jedan od izraženih problema prilikom uređenja zelenih površina u gradu jeste sadnja alohtonih, odnosno stranih vrsta dok su sa druge strane nativne vrste zapostavljene. Zbog toga poseban fokus ove akcije ima promocija sadnje domaćih drvenastih vrsta koje se ambijentalno najbolje uklapaju i imaju najveće šanse za preživljavanje.

  Prijave na konkurs potrebno je dostaviti najkasnije do 18. marta na adresu: jelena.vukasinovic@czip.me.

  Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore