Koji će način grejanja u predstojećoj grejnoj sezoni biti najjeftiniji, a koji najskuplji?

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji).

Foto-ilustracija: Pixabay

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2019/2020. (prema cenama iz oktobra 2019) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.650 dinara po m3) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 odsto. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 38,3 hiljada dinara za sezonu. Značajno veće troškove, oko 62 hiljade dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 6.350 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42 hiljade dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (48 do 52 hiljade dinara).

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 60 hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 48 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 69 hiljada dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 128 hiljada dinara za električnu energiju, 127 hiljada dinara za propan butan gas, odnosno 120 hiljada dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu niže su jedinične cene lož ulja za 18 odsto, i propan butan gasa za 5 odsto. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

SAVET GRAĐANIMA: Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji.

Tabelu možete naći OVDE.

Izvor: AERS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti