Ko su dobitnici nagrade „Turistički cvet“?

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da srpski turizam, kada je reč o stranim turistima, ostvaruje rast od 7,8 odsto, skoro duplo veći od proseka zemalja Evropske unije.

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Prema njegovim rečima, Srbija se približava broju od 10 miliona noćenja i to je ono što obeležava turizam 2019. godine.

„Svakako ćemo premašiti 1.400.000 evra čistog deviznog priliva od turizma. Ono što je drugačije ove godine je struktura gostiju. Kineski turisti su ubedljivo na prvom mestu. Krenuli smo sa svega 18.000 dolazaka, a ove godine ćemo premašiti 150.000 poseta kineskih turista“, naveo je Ljajić na 35. dodeli nagrade „Turistički cvet“ i proslavi 25 godina postojanja Turističke organizacije Srbije.

On kaže i da je konačno krenula privatizacija i rešavanje problema banja i da će zakon o tome uskoro biti u proceduri i da će on rešiti preostale pravne probleme vezane za banje.

„Posle dužeg vremena naći ćemo i sistemsko rešenje u zakonu o turizmu i ugostiteljstvu“, rekao je Ljajić i istakao model Vrnjačke Banje, u čiji sektor turizma je država u poslednjih nekoliko godina uložila 175 miliona dinara.

„Ova banja će se u broju dolazaka u budućnosti takmičiti sa Beogradom. Sokobanja prati taj trend i u narednoj godini ćemo prvi put imati tamo hotel od četiri zvezdice“, rekao je ministar.

On je naveo i brojne projekte koje će Srbija ostvariti u razvoju turizma u narednom periodu, kao što su zlatiborska gondola, koja će prvi put na proleće prevesti putnike do Tornika, heliodrom na Kopaoniku i gondolu od Brzeća do Kopaonika, a vrednost ove investicije će biti, kako je rekao, više od 20 miliona evra.

Nagrada „Turistički cvet“ dodeljuje se u pet kategorija za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju i promociji turizma.

U kategoriji Turistička organizacija, nagradu je osvojila TO Vrnjačka Banja, u kategoriji Turistička manifestacija – Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ nagradu je osvojila Just out Manasija“ u Despotovcu, u kategoriji Receptivna turistička agencija, nagradu je dobio Balkan travel centar. U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj, osvojio je Grand hotel Tornik na Zlatiboru.

U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – ostali ugostiteljski objekti za smeštaj, nagrada je dodeljena Nataly Spa u Sokobanji. U kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga, nagradu je osvojio Arheološki park Viminacijum, dok je u kategoriji Pojedinac, nagrada otišla u ruke direktorke Tvrđave Golubački grad dr Iskri Maksimović.

Prepoznajući značaj filmske industrije, Marija Labović, v. d. direktora TOS, uručila je specijalno priznanje aoscijaciji ,,FilminSerbia“.

Tokom manifestacije „Turistički cvet“ za pobednicu konkursa „Najbolja fotografija Srbije 2019. godine“ proglašena je Milena Popović.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti