Knjaževac dobio četiri solarna punjača

Punjaci solarni 1 nn

Edukativni centar Knjaževac obezbedio je četiri univerzalna solarna punjača za osnovne i srednje škole u Knjaževcu i za Direkciju za razvoj grada Knjaževca.

Punjači su postavljeni u Tehničkoj školi i osnovnim školama „Kaplar“ i „Dubrava“, dok će Direkcija za razvoj grada Knjaževca svoj punjač postaviti na gradskom trgu kod Doma kulture odakle će ga pomerati po potrebi u parkove, bazene illi javne manifestacije.

Sekretar OŠ „Dubrava“ gospođa Tatjana Aleksić izjavila je da će se solarni punjači koji su postavljeni u školama koristiti i u nastavi. Kako je istakla, deca će na konkretnom primeru učiti koji su to održivi izvori energije.

Koordinator projekta u Edukativnom centru Knjaževac gospodin Vladimir Ristić izjavio je da je u planu realizacija naprednije verzije solarnih punjača koji će imati i mini meteorološku stanicu. On je dodao da je cilj projekta promocija ekologije i obnovljivih izvora energije.

Solarni punjači izrađeni su od recikliranih materijala, a konstruisao ih je stručni tim Edukativnog centra Knjaževac. Punjače su izradili volonteri pomenutog centra, znatno su jeftiniji od sličnih uređaja koji se mogu naći na tržižtu, a postoji mogućnost i njihove reciklaže.

Sandra Jovićević

foto: rts.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti