Kina planira da do 2020. godine uvede upotrebu bioetanolskog goriva u čitavoj zemlji

Foto-ilustracija: Pixabay

Kina do 2020. planira korišćenje bioetanolskog goriva u celoj zemlji. To su sredinom nedelje objavili Nacionalno ministarstvo za razvoj i reforme i Nacionalna uprava za energetiku.

– Kina nastoji da podstakne upotrebu biogoriva koje je obnovljivo i samim tim dobro za životnu sredinu, ali i da bude prikladno za visoku tehnologiju. Bioetanolsko gorivo je idealna alternativa za fosilna goriva –  izjavio je neimenovani viši zvaničnik Nacionalne uprave za energetiku.

Svake godine više od 40 zemalja i regiiba potroše otprilike 600 miliona tona etanolskog goriva što čini oko 60 odsto ukupne svetske potrošnje, prenosi CRI.

Kina je treći po veličini proizvođač bioetanola i svake godine potroši skoro 2,6 miliona tona. Benzin pomešan s etanolom čini jednu petinu ukupne godišnje potrošnje benzina u ovoj zemlji.

Sudeći prema planu, Kina do 2020. godine ima za cilj da izgradi napredan system tečnog biogoriva i da stavi u opticaj ogledna postrojenja koja bi bila u mogućnosti da proizvedu 50.000 tona celuloznog etanola godišnje.

Kina je još 2004. godine pokrenula pilot-program proizvodnje etanola iz kukuruza kao deo nastojanja da se smanji emisija štetnih gasova i podstakne upotreba novih vidova energije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti