Kanada će do 2025. godine proizvoditi 85GW energije iz hidroelektrana

hidro energija

Konsultantska kompanija „GlobalData“ objavila je izveštaj u kojem je navedeno da bi Kanada do 2025. godine mogla da proizvodi čak 50 odsto potrebne energije iz hidroelektrana, odnosno 85GW električne energije.

Viši analitičar za energetiku kompanije „GlobalData“ gospodin Chiradeep Chatterjee izjavio je da se očekuje da uskoro budu završeni veliki hidroenergetski projekti u Kanadi, tako da će rast biti veći od prosečne stope od 0,7 odsto. Dodao je i da Kanada ima veoma dobru infrastrukturu za prenos električne energije tako da bi bez problema mogla da udvostruči svoju proizvodnju energije iz hidroelektrana.

Kako je navedeno u izveštaju, očekuje se povećanje dobijanja energije iz vetra i sunca u odnosu na proizvodnju energije iz elektrana koje koriste fosilna goriva. Očekuje se da ostali obnovljivi izvori energije učestvuju u energetskom miksu sa oko 35GW, odnosno sa oko 20 odsto. Najveći udeo u miksu pored hidropotencijala očekuje se od vetra sa instalisanom snagom od 24,9GW i sunca 6.9GW.

U izveštaju je data i analiza regulatornih struktura, uvoznih i izvoznih trendova za tržište električne energije u Kanadi, instalirani kapacitet Kanade, proizvodnja i potrošnja energije od 2000. do 2014. godine, kao i prognoza za energetski sektor za narednih 10 godina.

Energetski portal

foto: ourplanet.org.uk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti