Kako prepoznati organski proizvod?

Organska proizvodnja u Srbiji postaje sve popularnija. Internet prodaja prirodne kozmetike je uzela maha, ali postavlja se pitanje kako potrošač može da zna da je neki kozmetički organski i koja je razlika između prirodne i organske kozmetike?

 

Foto: Milisav Pajević

– Poslednjih godina, organska proizvodnja je postala „in“ i stalno slušamo da su neki proizvodi organskog porekla. Međutim, to nije tačno ukoliko proizvodi nemaju domaći organski znak, kaže Snježana Mitrović, rukovodilac projekta „Teras Subotica“.

– Kad potrošač čita etiketu i vidi da je nešto proizvedeno po organskim principima, on očekuje da to bude i tačno. Međutim, samo odgovarajući znak na proizvodu garantuje da je on proizveden prema standardima. Taj znak o organskom proizvodu dobija onaj proizvođač koji je u sistemu kontrole i sertifikacije, kaže Snježana Mitrović.

Danas u Srbiji ima šest kuća za kontrolu i sertifikaciju proizvoda. Ukoliko neki kozmetički preparat nosi naziv „prirodni“, potrošač treba da obrati pažnju da li ima organski znak. Ukoliko nema, govorimo od proizvodima na bazi lekovitih bilja koji nisu proizvedeni po organskim principima.

– Mi smo 2006. godine imali dobar Zakon o organskoj proizvodnji, odnosno član 30. stav 4. govorio je da se novčanom kaznom kažnjava proizvođač koji na reklamnom materijalu ili etiketi stavi da je proizvod organski, biološki, eko, bio ili pak navede neku drugu skraćenicu,  a da pri tom nije bio u sistemu kontrole i sertifikacije, objašnjava Mitrović.

Eleonora Baranji, lekarka prirodne medicine, kaže da nam priroda i savremena nauka daruju neprocenljivo blago za lepši, zdraviji, kvalitetniji i bolji život. Prirodna kozmetika organskog porekla je skuplja u odnosu na konvencionalnu, ali nam čuva zdravlje, kaže naša sagovornica.

– Kada podignemo svest o zdravom načinu života, onda će zdravlje i biti na prvom mestu. Tada nećemo ubrizgavati botokse i slično.

Prirodna lepota je dragocena i ja se trudim svakim danom da širim tu priču, kazala je Eleonora Baranji.

Ukoliko se odlučite da koristite prirodnu kozmetiku, pogledajte da li ima znak koji potvrđuje da se radi o organskom proizvodu. Samo tada možete biti sigurni u kvalitet nekog kozmetičkog proizvoda. U protivnom, možete biti sigurni da koristite prirodnu kozmetiku na bazi lekovitih bilja i ulja.

Izvor: RTV (Sandra Iršević)

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti