Kako je protekao inspekcijski nadzor projekta izgradnje gondole na Zlatiboru?

Radovi na izgradnji gondole u Čajetini izvode se u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom i izdatim građevinskim dozvolama, utvrđeno je u inspekcijskom nadzoru republičke građevinske inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dejan Zakic)

Ministarstvo je od jula 2017. do januara 2020. godine opštini Čajetina izdalo građevinske dozvole za svih pet faza projekta izgradnje gondole na Zlatiboru, od početne stanice Zlatibor do krajnje stanice na Torniku.

Trenutno su u toku završni radovi na parternom uređenju zemljišta oko podignutih stubova i na montiranju i testiranju opreme. Projekat još nije došao do faze probnog rada niti su ispunjeni uslovi za probni rad. Lokalni političari su napravili zabunu u javnosti time što su 19. avgusta, u prisustvu isporučioca opreme za gondolu iz Francuske, zajedno sa novinarima otišli na gradilište da prisustvuju testiranju opreme bez opterećenja, koje je pogrešno predstavljeno kao probni rad.

Inspekcija je investitoru i izvođaču radova naložila da za sve vreme izvođenja radova, kao i na izgrađenim stanicama, preduzimaju sve predviđene mere za bezbednost objekata, okoline i zaštitu životne sredine.

Izgradnja gondole značajno će doprineti poboljšanju turističke ponude Zlatibora, ali istovremeno čini još vidljivijim brojne propuste lokalne samouprave u opštini Čajetina, na koje je Ministarstvo već ukazivalo, a koja je dozvoljavajući neplansku i stihijsku gradnju na ovoj planini trajno nanela štetu ovom važnom prirodnom i turističkom resursu Srbije.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti