JUŽNI TOK JE I DALJE MOGUĆA OPCIJA: Rusija, Mađarska i Srbija obnavljaju pregovore o izgradnji ovog gasovoda

Mapa: Wikimedia/San Jose/Patrol110

Napušteni projekat gasovoda „Južni tok” kojim je trebalo da se gas transportuje iz Rusije do zemalja Evropske unije, kroz turske teritorijalne vode, do Varne u Bugarskoj preko Srbije i Mađarske do Austrije, mogao bi ponovo da zaživi, piše današnja “Politika”.

Posle četiri godine od kada je stavljena tačka na dalju gradnju, jer su Bugari pod pritiskom Brisela i Amerike morali da odustanu od posla, Peter Sijetro, ministar inostranih poslova Mađarske, otkrio je pre dva dana da su Rusija, Mađarska i Srbija obnovile pregovore o izgradnji ovog gasovoda.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da je realno očekivati da se „Južni tok“ izgradi jer je reč o najperspektivnijem projektu za potrebe Evrope, koja je energetski zavisna od uvoza gasa.

– Gradnja bi mogla da počne odmah, jer je projekat inženjerski rešen, ali to opet zavisi od toga kada će Evropa skupiti snage da Americi kaže “dosta-2. Sada je valjda svima jasno da od američkog gasa, koji će u Srbiju stići preko terminala na Krku, kako je dugo obećavano, nema ništa – rekao je Vuletić.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema njegovom mišljenju, Srbija bi odmah trebalo da krene u pregovore i pokuša da od Rusije dobije ono što je bilo planirano.

– Da nam grade gasovod preko Srbije. To sad još više ima smisla jer je juče potpisan ugovor o proširenju podzemnog skladišta gasa”Banatski dvor”, koji se radi sa Gaspromom – istakao je on.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je ranije da je projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“ i te kako aktuelan, te da je on najbolji i za Jugoistočne Evropu najpovoljniji gasovod.

izvor: Jasna Petrović-Stojanović/Politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti