JP “Resavica” uplatilo 12,3 miliona dinara za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina

Foto-ilustracija: Pixabay (DariuszSankowski)

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” je prvi put uplatilo naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Naknada se plaća na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima počev od decembra 2006. godine i Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara od 2019. godine.

Posle niza neuspelih pokušaja iz ranijih godina da se dug za naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina reguliše, “Resavica” je prvi put 20. aprila 2023. godine uplatila naknadu u iznosu od 12.305.328 dinara.

Zbog nelikvidnosti, „Resavica“ nikada do sada nije platila zakonski propisanu naknadu, koja je ranije iznosila jedan odsto, a sada tri odsto poslovnih prohoda. 

Pročitajte još:

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno prate rad i poslovanje Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

“Praćenje rada i proizvodnje strateški važne sirovine – uglja, naročito u svetlu trenutne svetske energetske krize, ogleda se u iznalaženju rešenja za racionalno i ekonomski održivo poslovanje i stabilnu proizvodnju i snabdevanje ugljem”, dalje se navodi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti