JKP „Novosadska toplana“ dobija status povlašćenog proizvođača električne energije

toplana6

Krajem prošle nedelje predstavnici Novog Sada i JKP „Novosadska toplana“ obišli su kogeneraciono postrojenje na Toplotnom izvoru „Zapad“ koje je nedavno izgrađeno.

Gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević izjavio je da je izgradnja ovog postrojenja veliki projekat za JKP „Novosadska toplana“ i grad Novi Sad. Istakao je da će postrojenje doprineti efikasnijem i profitabilnijem poslovanju „Novosadske toplane“, a građani će plaćati manje račune za grejanje.

Direktor JKP „Novosadska toplana“ gospodin Dobrosav Arsović naveo je da će „Novosadska toplana“ sticanjem statusa povlašćenog proizvođača električne energije rasteretiti gradski budžet, a proizvodnjom električne energije biće smanjen rizik i povećana stabilnost poslovanja. Dodao je da se očekuje da period otplate investicije bude oko 2,5 godine nakon čega bi godišnja dobit od kogeneracionog postrojenja iznosila oko 2,5 miliona evra. Istakao je i da su sve planirane investicije toplane za 2014. i 2015. godinu završene, a u narednom periodu planira se rekonstrukcija vrelovodne mreže.

Podsetimo, sredinom jula 2015. godine potpisan je ugovor za izgradnju kogeneracionog postrojenja između JKP „Novosadska toplana“ i kompanije „Energotehnika – Južna Bačka“. Izgradnja ovog postrojenja realizovana je u okviru programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV“. Postrojenje je izgrađeno na Toplani „Zapad“, a njegova snaga iznosi 9,9MW. Kogeneraciono postrojenje će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, a njegova vrednost iznosi 6,24 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: novisad.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti