Jalovište nekadašnjeg rudnika u Stolicama biće sanirano do kraja septembra

jaloviste stolice eko.minpolj.gov.rs

Krajem prošle nedelje počela je sanacija jalovišta rudnika u Stolicama.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima gospodin Marko Blagojević izjavio je za RTS da je reč o radovima koji će sprečiti da se jalovina ikada više izlije iz jalovišta, a da će biti uređene jedna velika i dve manje bujične barijere iznad jalovište. Osim toga, biće preusmerena voda i cela oblast biće očišćena, istakao je gospodin Blagojević.

Vrednost investicije iznosi oko 2 miliona evra, a finansira je Evropska unija. Rok za završetak radova je 20. septembar 2016. godine.

Podsetimo, nakon majskih poplava 2014. godine i formiranja klizišta pukle su tri brane u opštini Loznica i jalovina iz nekadašnjeg rudnika istekla je i ulila se u reku Korenita. Krajem maja iste godine uspešno je zaustavljeno dalje izlivanje jalovine, ali je do ponovnog izlivanja došlo već u julu 2014. godine. Poslednje izlivanje jalovine iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama dogodilo se krajem septembra 2014. godine, kada je analizom uzoraka sa četiri bazne stanice potvrđeno prisustvo olova, kadmijuma, gvožđa, cinka, bakra, žive, antimona, arsena i mangana u Drini. Nakon toga, sredinom oktobra 2014. godine Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije objavila je rezultate analiza vode iz reke Drine koji su potvrdili prisustvo teških metala u ovoj reci.

Krajem novembra 2014. godine završena je prva faza sanacije jalovišta nekadašnjeg rudnika u Stolicama. Radnici RTB „Bor“ izgradili su pet brana za filtriranje vode iz jalovišta, dve brane za prihvat i odvod bujičnih voda i 1300 metara kanala za prihvat voda.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti