Izvoz srpske rakije veći za trećinu

Foto-ilustracija: Pixabay (zalazaksunca)

Izvoz rakija od voća povećan je za oko 30 odsto od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao vrednost od preko 10 miliona evra. Vrednosno, najviše rakije izvozimo u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH.

“Najveći rast vrednosti izvoza u ovoj godini zabeležen je na tržište Švajcarske. Pored toga, naši proizvođači osvajaju i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan, Malta“, kažu u Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, tako da će ovo pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, s obzirom da se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju.

Kvalitet našeg nacionalnog pića – rakija od voća, prepoznat je u svetu što pokazuje konstantan rast izvoza iz godine u godinu, kao i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim takmičenjima.

Pročitajte još:

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prošle godine proizvedeno je oko 26,1 miliona litara rakije.

Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara.

Država je i ove godine opredelila podsticajna sredstva za izgradnju objekata i nabavku opreme, uređaja i mašina za proizvođače jakih alkoholnih pića, koji se isplaćuju u maksimalnom iznosu od 60 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicija, a za proizvođače koji imaju registrovanu geografsku oznaku – 70 odsto.

U Registru proizvođača jakih alkoholnih pića trenutno je aktivno oko 930 proizvođača. Poslednjih godina prosečno se godišnje u Registar upiše oko 100 novih proizvođača, dok se određeni broj i briše iz Registra.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti