Izmešteno korito reke Kolubare

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić poručio je da je izmeštanjem korita reke Kolubare stvoren jedan od preduslova za otvaranje Velikog polja G RB Kolubara, gde se nalazi 36,4 miliona tona uglja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Antić je, tokom svečanog obeležavanja izmeštanja korita Kolubare, ocenio da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji. On je naglasio da je proizvodnja uglja u Elektroprivredi Srbije, u Rudarskom basenu Kolubara i kopu Drmno, strateški važna za naš energetski sistem, budući da gotovo 70 odsto električne energije proizvodimo iz uglja. Da bismo to obezbedili, kako je istakao, moramo godišnje da otkopamo i proizvedemo 37-38 miliona tona uglja, od čega u RB Kolubara 28-29 miliona, a ove godine možda i čitavih 30 miliona tona. Prema njegovim rečima, zbog toga moraju da se izmeštaju čitava naselja, postojeća infrastruktura, a ponekad i tokovi reka i značajni magistralni pravci, kao što je Ibarska magistrala.

Antić je čestitao ljudima iz RB Kolubara koji su nosili ovaj projekat i svim izvođačima radova, sa Energoprojektom na čelu, koji su izveli taj izuzetno složen i kapitalno važan tehnološki proces. Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su na tome radile domaće firme, navodeći da su one time pokazale da naše kompanije imaju snage da rade najsloženije poslove. On je podsetio na to da smo zbog poplava morali da relativno ubrzano eksploatišemo kop Veliki Crljeni, koji ima najbolji kvalitet uglja i davao je dodatnu energetsku vrednost. Ovo polje G je izuzetno važno jer treba da utiče na kvalitet uglja koji treba da se isporuči termoelektranama, i sastavni je deo jednog šireg procesa, procesa homogenizacije, objasnio je Antić. Prema njegovim rečima, kroz taj proces moramo vrlo brzo da prođemo i da iz njega izađemo sa jednim standardizovanim i kvalitetnim ugljem koji ćemo isporučivati u termoelektrane.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih dana za opstanak RB Kolubara, ali i za održavanje energetske stabilnosti EPS-a i snabdevanje potrošača električnom energijom. RB Kolubara je srce EPS-a i bez njega nema energetske stabilnosti u Srbiji. Projekat čiju realizaciju danas svečano obeležavamo, puštanjem reke Kolubare u novo korito, traje oko tri godine, a samo izvođenje radova nešto više od dve godine, naglasio je Grčić. On je dodao da je ovo poslednji veliki projekat u smislu izmeštanja dela reke u ovom periodu, bez obzira na to što predstoji izmeštanje dela reke Peštan, što je manji projekat, kao i izmeštanje dela Ibarske magistrale.

Deo reke koji će danas dobiti novi tok dug je 2,6 kilometara, a izmeštanje reke predstavlja drugu fazu projekta, čija je prva faza urađena pre deset godina. Ukupna vrednost investicije je gotovo 14 miliona evra.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti