Izložbe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Prirodonaučnom muzeju Makedonije

Foto: http://www.pzzp.rs
Foto: http://www.pzzp.rs

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode otvorio je prošlog petka dve prirodnjačke izložbe u Prirodonaučnom muzeju Makedonije u Skoplju i to: izložbu „Stene – skrivene boje i oblici“ autora Darka Timotića, dipl. geologa za paleontologiju iz PZZP i izložbu fosila „Rađanje Fruške gore“ autora dr Ivana Dulića, geologa – paleontologa iz NIS-a.

Na otvaranju izložbe, dr Metodije Velevski – direktor Prirodonaučnog muzeja Makedonije istakao je svoje veliko zadovoljstvo što je obnovljena saradnja između muzeja i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dve veoma bitne i srodne prirodnjačke institucije.

Naveo je da je ovo uzvratna izložba jer se Prirodnonaučni muzej iz Skoplja predstavio u Novom Sadu u 2017. godini sa takođe dve izložbe: „Priroda Makedonije na poštanskim markama“ i „Živi fosili Ohridskog jezera„.

– Priroda je ta koja nas spaja i neka ovo bude samo početak naše plodne saradnje, istakao je Velevski.

Posetiocima se potom obratila direktorica Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Biljana Panjković i istakla da Zavod neguje uspešnu saradnju sa muzejom u Skoplju već decenijama i da je ovo samo nastavak saradnje. Pozdravila je predstavnike Ambasade Srbije u Makedoniji, sve goste i zaposlene u Muzeju u Skoplju. Istakla je da Zavod ima dugu tradiciju u organizovanju edukativnih sadržaja, izložbi i promocija i da godišnje ima veliku posetu dece i studenata, preko 35000 posetilaca.

Na samoj postavci prisutnima su se obratili i autori izložbi. Darko Timotić je naveo da je izabrao najinteresantnije primerke stena i minerala koje je stavio ispred objektiva fotoaparata, kako bi nam prikazao lepotu koja je skrivena od oka običnog posmatrača.

Odabrane fotografije pobuđuju maštu i teraju na razmišlјanje o nastanku stena i minerala. Na fotografijama su pokazani primerci stena, mineral i dragog kamena iz celog sveta sa posebnim akcentom na primerke sa lokaliteta u Srbiji. Jedan od najpoznatijih lokaliteta je „Kozije brdo“ koji se nalazi u granicama NP „Fruška gora“.

Ovom izložbom se publici prikazuje geodiverzitet sa umetničke tačke gledišta. Izložba povećava zainteresovanost pojedinaca, kao i šire zajednice, za upoznavanje sa mineralima, stenama i fosilima, što doprinosi većem interesu za pojave u prirodi i njihovo očuvanje.

Dr Ivan Dulić je makedonskoj publici predstavio preko 230 fosilnih rodova i vrsta, fosilnih ostataka marinske i slatkovodne faune (školјke, puževi, korali, brahiopode i ježevi gornje krede i neogena), kopnene vegetacije oligocena i donjeg miocena kao i ostatke pliocenskih sisara.

Pored fosilnog materijala prikazani su i preseci magmatskih, metamorfnih i sedimentnih stena, koje govore o geološkoj građi Fruške gore.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra ove godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti