Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u TENT A

otpadne vode blic.rsU okviru TE „Nikola Tesla“ počeli su radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Realizaciju projekta izvodi konzorcijum koga čine kompanija „Esoteh“ iz Slovenije i „Jedinstvo“ iz Užica, a cilj projekta je da sve vode koje odlaze sa lokacije TENT A u reku Savu budu dovedene na nivo propisan standardima Evropske unije, kao i da se neke od voda ponovo koriste u pogonima elektrana.

Kako je navedeno na sajtu TENT-a, projekat čini pet celina, a podrazumeva rekonstrukciju biodiska, odnosno prečišćavanje sanitarnih voda, prečišćavanje otpadnih voda sa parkirališta, zaugljenih otpadnih voda, otpadnih voda od odsumporavanja i zamazućenih voda. Predviđeno je da sve sanitarne vode koje se ispuštaju u reku Savu budu bakteriološki ispravne, zatim da iz otpadnih voda sa parkirališta budu izdvojeni ulje, benzin, čestice maziva i ostale nečistoće,kao i da iz zamazućenih otpadnih voda budu izdvojene mazutne čestice. Prečišćavanje zaugljenih otpadnih voda i odsumporavanje otpadnih voda biće urađeno u kasnijoj fazi.

Vrednost izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iznosi oko 6 miliona evra, a sredstva su obezbeđena donacijom Evropske unije.

Sandra Jovićević

foto: blic.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti