Izgradnja gasnog interkonektora Bugarska–Srbija važan projekat

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska–Srbija, koji je ocenjen kao najznačajniji zajednički projekat koji će EU, preko IPA fondova, podržati sa 49,6 miliona evra.

Antić je istakao da je pomenuti projekat izuzetno značajan kako za Srbiju, tako i za čitav region, jer diverzifikuje snabdevanje gasom. Srbija je u potpunosti posvećena projektu gasnog interkonektora i učinićemo sve da on bude realizovan u koordinaciji srpskih institucija i nadležnih organa Republike Bugarske, ukazao je ministar.

Sagovornici su konstatovali da se u Srbiji razvija veliki broj projekata iz obnovljivih izvora, i ocenili da će, pored izgrađenih 100 MW instalisane snage, biti izgrađeno 500 MW, čime će Srbija dostići cilj – da do 2020. godine 27 odsto u potrošnji ukupne energije bude iz obnovljivih izvora.

Antić i Fabrici su postigli saglasnost o tome da u narednom periodu posebna pažnja bude usmerena na energetsku efikasnost. Evropska unija će podržati projekte u toj oblasti, a do kraja godine Ministarstvo rudarstva i energetike će, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i predstavnicima Evropske komisije, razmotriti mogućnosti za formiranje Fonda za energetsku efikasnost.

Sastanku je prisustvovala i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti