Intenzivni radovi zaštite Paraćina od velikih voda

Foto: Milisav Pajević

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima u Paraćinu su tokom novembra sprovedeni intenzivni radovi na obalama i u koritu Crnice, predviđeni projektom „Zaštite Paraćina od velikih voda“, na svim, izuzev prvoj projektnoj deonici, od bivše Štofare do ušća u Veliku Moravu, gde su započeti radovi proteklih meseci privedeni kraju.

Sem toga, na toj deonici radilo se raščišćavanje i uređivanje korita i postojećih obaloutvrda, što je za razliku od komplikovanije izgradnje vodnih objekata na ostalim deonicama, manje zahtevan posao.

Na deonici od mosta kod EPS-a uzvodno, nastavljena je izgradnja odbrambenih zidova, s druge strane keja, na zelenoj površini kod stambenih zgrada, pošto je u prethodnom periodu završena izgradnja sa strane Tehnološke škole, do spomenika Branku Krsmanoviću.

U tom delu korita, uklonjene su betonske kinete, nekadašnjeg sistema odbrane od poplava, u okviru pripreme izgradnje novih. Dalje, u parku preko puta suda, završavaju se, u odnosu na druge deonice niži zidovi, na koje će se, u slučaju potrebe postavljati sistemi mobilne opreme.

Radovi u kamenu u samom koritu reke, poodmakli su poprilično i na deonici od mosta u Nemanjinoj ka auto putu, gde se, pored ostalog, obezbeđuju uslovi buduće retenzije sa leve strane reke, gledano ka Glavici.

Ekipe vlasotinačke firme, podizvođača slovenačke „Nive Eko“, po izboru finansijera projekta, Austrijske razvojne agencije (ADA), sprovode i projektom predviđene radove delimičnog ispravljanja rečnog toka, zemljane i radove u kamenu u koritu Crnice kroz Glavicu, četvrtu projektnu deonicu.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti