Ilon Mask Portoriku donirao Tesla solarne panele

Foto-ilustracija: Unsplash (Victor Larracuente)

Američki preduzetnik Ilon Mask ispunio je obećanje i poslao solarne panele u Portoriko, gde je uragan nedavno naneo veliku štetu sistemu za prenos električne energije.

Njegova kompanija „Tesla“ ugradila je panele i baterije za skladištenje energije u dečijoj bolnici u San Huanu. Baterije će obezbeđivati energiju kada ne bude dovoljno sunčeve svetlosti.

Kompanija je objavila da je ovo „prvi od mnogih“ ovakvih projekata koji će zaživeti, preneo je BBC.

Mask je donirao 250.000 dolara sopstvenog novca humanitarnoj akciji u Portoriku, gde mnogi ljudi i dalje žive bez električne energije.

On je ranije ovog meseca obećao da će „Tesla“ pomoći u obnavljanju energetske infrastrukture na ovoj američkoj ostrvskoj teritoriji.

Guverner Portorika Rikardo Roselo zahvalio se „Tesli“ na radu u bolnici i rekao da se može razgovarati o ostalim projektima.

Ugovor vredan 300 miliona dolara za popravku elektromreže nedavno je dodeljen maloj američkoj firmi koja postoji tek dve godine i ima samo dvoje zaposlenih.

Odluku vlasti Portorika kritikovali su članovi američkog Kongresa, a Rikardo Roselo ju je branio.

On je rekao da je kompanija „Whitefish Energy Holdings“ bila jedina koja je ispunila zahteve Portorika kada je reč o dovoljno niskoj ceni.

(Agencije)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti