I ove godine radovi naših arhitekata među najboljima na VELUX konkursu!

Na ovogodišnjoj dodeli VELUX Bringing light to life nagrada, kompanija VELUX je imala priliku da ugosti oko 150 arhitekata iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine,  Bugarske, Rumunije i Turske.

Foto: VELUX

Od prijavljenih 125 radova, žiri sastavljen od predstavnika svih zemalja učesnica imao je težak zadatak da odabere 3 glavne nagrade: porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, pa je zato svaka zemlja dodelila i Specijalne nagrade za postignuća pojedinih arhitektonskih biroa. Pored toga, žiri je proglasio i Globalnog pobednika, koji je imao najveći broj poena.

Konkurencija je bila jaka, upravno zbog autentičnosti svih projekata, kao i zbog različitih primena VELUX proizvoda u posve drugačijim prostorima.

Neki od uslova za prijavu, kojima se žiri vodio bili su: količina dnevne svetlosti, izgled enterijera i eksterijera, ali i ’’dodir prirode’’ u prostoru, koliko dobro je iskorišćen prostor potkrovlja i krovnih elemenata, kao i vizuelna prezentacija projekta.

Foto: VELUX

O značaju VELUX proizvoda u kreiranju zdravijeg prostora za život, na ceremoniji je govorio i Henrik Larsen iz Danske, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu.

U kategoriji Porodične kuće, žiri je dodelio nagradu projektu KK House arhitekti Kerem Pikeru, iz Turske.

Nagrada za Rezidencijalne i javne objekte pripala je projektu Parents house iz Bosne, arhitekti Emiru Salkiću!

U kategoriji Renovirani objekti, koja je aktuelna od ove godine, nagradu su osvojili arhitekte iz Srbije Ela Nešić and Danilo Nedeljković za projekat Gundulićev venac.

Pre proglašenja glavne nagrade, žiri je dodelio i Specijalne nagrade po zemljama.

U Srbiji je nagrada dodeljena arhitektama Milka Gnjato i Ivica Marković, za projekat Merin Hill od  Zabriskie Studio biroa.

Foto: VELUX

Posle toga, usledio je najuzbudljivi deo večeri gde je prošlogodišnji pobednik Dejan Mitov iz biroa Model Art arhitekti iz Novog Sada, proglasio Globalnog pobednika. Pobednički projekat 2019. godine je Guest houses Bulgaria od HO_RA architects biroa, arhitekata Andrej Hodkevič i Vladimir Rajnovski iz Bugarske.

Sve prijavljene radove možete pogledati na sajtu https://bll.velux.com/. VELUX naredne godineočekuje još veći broj učesnika i najavljuje dodelu nagrada u prestonici zemlje Globalnog pobednika Sofiji.

Izvor: VELUX

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti