Hrvatska izdvaja 1,7 milijardi kuna za upravljanje vodama

Foto: mzoip.hr

U prostorijama Hrvatskih voda potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava i sufinansiranju 6 vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata. Reč je o projektima Varaždin, Varaždinske Toplice, Donja Dubrava, Mursko Središće, Rugvica – Dugo Selo i Jastrebarsko.

Ugovore su potpisali ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnici jedinica lokalnih samouprave i kompanija u čijoj je nadležnosti vodosnabdevanje na područjima na kojima se projekti realizuju.

Ukupna vrednost svih 6 projekata iznosi 1,7 milijardi kuna, a sufinansiraće se EU sredstvima kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za period od 2014. do 2017. godine.

Gospodin Ćorić je istakao da su do sada potpisani ugovori za 11 projekata, potpisani su ugovori za šest projekata, a uskoro se očekuje odobrenje još 14 projekata. Svi ovi projekti doneće višestruku korist – podići će se kvaliteta života građana, ispuniti EU standardi i doprineti zaštiti životne sredine. On je naglasio kako se u vodnom sektoru mogu i moraju učiniti još značajniji iskoraci navevši kako je u ovom trenutku 86 odsto građana priključeno na sistem vodosnabdevanja, njih 46 odsto na sistem odvođenja, te je uz dalja ulaganja u projekte javnog vodosnabdevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda potrebno raditi i na projektima kojima će se smanjiti gubici vode u sistemu.

Gospodin Đuroković je naveo da je projektima planirana izgradnja 6 uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, oko 550 km mreže za odvođenje i preko 200 crpnih stanica čime će se omogućiti priključenje na javni sistem odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda za dodatnih gotovo 73.500 stanovnika.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti