Hrvatska i slovenačka strana o Nuklearnoj elektrani Krško

Foto-ilustracija: Unsplash (Damien Checoury)

Sednica Međudržavne komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korišćenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško održana je danas na Bledu u Sloveniji.

Na sednici se raspravljalo o izveštaju o radu elektrane od prošle sednice Međudržavne komisije i predstavljena je treća revizija Programa razgradnje i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, koji su ključni dokumenti za sprovođenje međudržavnog sporazuma. Članovi Međudržavne komisije su treću reviziju programa primili na znanje i uputili u dalju proceduru koja u Republici Hrvatskoj podrazumeva da Međudržavne komisije može usvojiti reviziju programa uz prethodnu suglasnost Hrvatskog sabora.

Jedna od tema ove sednice bio je i izveštaj koordinacijskog odbora o mogućnosti nalaženja zajedničkog rešenja zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada.

„Sledeća sednica na međudržavnom nivou održaće se krajem ove godine, a najkasnije do kraja januara 2020, što ostavlja prostor za dodatne razgovore i konsultacije po ovom pitanju“, rekao je ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić i dodao da „varijanta skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rešava tek deo našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na nivou Nuklearne elektrane Krško, nije za Hrvatsku dugoročno rešenje, s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da rešenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad“ zaključio je Ćorić.

Do sledeće sednice Međudržavne komisije obe strane trebali bi da imaju saglasnost za usvajanje treće revizije Programa razgradnje i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnoga goriva.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti